fbpx

WordPress Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

Sosyal Medyada Paylaşmak İçin:

WordPress'in Avantajları ve Dezavantajları
İçerik Tablosu

Dünya genelindeki web sitelerin %43.2’sinde WordPress’in kullanıldığı düşünürsek…

Evet! Gerçekten oldukça büyük bir oran. Peki, neden bu kadar fazla sayıda web site WordPress’i tercih ediyor?

WordPress'in Artıları ve Eksileri

WordPress’in bu kadar tercih edilmesindeki etkenler neler, gelin hep birlikte WordPress’in avantajlarına ve dezavantajlarına birlikte bakalım…

WordPress Nedir?

WordPress, dünyadaki web sitelerinin %43.1‘ini oluşturmasıyla popüler bir CMS (Content Management System – İçerik Yönetim Sistemi) olup, kullanım kolaylığı ve kod bilgisi gerektirmemesi sayesinde geniş çapta tercih edilir. Bu başarısının temelinde, kullanıcı dostu arayüzü ve çokça sevilen özelliklerinin geniş yelpazesi yatmaktadır.

En Çok Tercih Edilen CMS’lerden WordPress’in Avantajları Ve Dezavantajları

WordPress kolay arayüzü, binlerce eklenti ve tema desteği, kod bilgisi gerektirmeden web sitede düzenleme ve güncelleme yapabilme imkanı sunması gibi birçok özelliği ile insanlar ve ajanslar tarafından da çok tercih ediliyor.

Bu noktada avantajları ve dezavantajlarına geçmeden belirtmek isteriz ki:

WordPress’in Avantajları

WordPress'in Artıları ve Eksileri

Oldukça popüler WordPress’in avantajlarını inceleyelim.

1. WordPress Ücretsizdir!

Temel WordPress yazılımı ve düzenli güncellemeler dahil olmak üzere ömür boyu ücretsizdir. Ayrıca bir kişi veya şirket tarafından ücretsiz olarak sunulmamaktadır. Dünya çapında binlerce geliştirici tarafından oluşturulan ve GPLv2 (veya üstü) altında ücretsiz olarak dağıtılan açık kaynaklı bir yazılımdır. Bu, tüm iyileştirme döngüsünün şirketlerin sunduğu diğer platformlara göre çok daha hızlı çalışmasına yardımcı olur.

Hosting şirketine kaydolduktan sonra WordPress’i ücretsiz indirip kurabilirsiniz. Bu noktada ödemeniz gereken domain (örneğin: prix-studio.com) fiyatı olacaktır. Onun dışında web sitenizi ücretsiz bir şekilde oluşturabilirsiniz.

2. Kolay Kullanım Paneli Sunar

WordPress’in kullanım paneli oldukça kolaydır. Birkaç sefer denedikten sonra tamamen alışacaksınız ve web sitenizi oluşturmada sonrasında da yönetme de sorun yaşamayacaksınız.

WordPress, hem kodlama bilgisi olanlar için hem de teknik bilgiye sahip olmayanlar için kolaylıkla kullanılabilir bir platformdur. Bu platformda yeni sayfalar oluşturabilir, gönderiler ekleyebilir ve mevcut içerikleri düzenleyebilirsiniz.

Bu basit ve anlaşılır kullanıcı arayüzü, temaları, eklentileri ve yazıları kolayca yükleyip yönetmeyi mümkün kılar, böylece ihtiyaçlarınıza göre geniş bir kullanım alanı sunar.

3. Kod Bilmenize Gerek Yok

WordPress, kod bilgisi gerektirmeden web site kurmanıza olanak sağlar. Teknik bilgiye ihtiyacınız olmadan WordPress’in sunmuş olduğu anlaşılır arayüz üzerinden web sitenizi oluşturabilirsiniz.

4. Daha Az Maliyetli

WordPress, diğer web site altyapılarına kıyasla daha ekonomik bir çözüm sunar. Başlangıç olarak, WordPress’in indirilmesi ve kurulumu tamamen ücretsizdir. Daha sonra, platformun sunduğu geniş çaplı ücretli eklentiler sayesinde, ihtiyaçlarınıza uygun bir şekilde web sitenizi özelleştirebilirsiniz.

Örneğin, bir WordPress sitesi kurmak istiyorsanız aşağıdakilerden birini yapabilirsiniz:

  1. WordPress.org’dan ücretsiz yazılımı yükleyin, kodu zevkinize göre değiştirin ve Hostinger gibi bir sitenin sizin için barındırması için küçük bir ücret ödeyin.
  2. WordPress.com’a kaydolun, bir ücret ödeyin ve sizin için barındıracakları ve yönetecekleri kendi WordPress sitenizi oluşturmak için önceden oluşturulmuş araçlarını ve şablonlarını kullanın.

Ayrıca, WordPress, çeşitli fiyat aralıklarında sunulan özel tasarımlı temalar ve eklentilerle daha da kişiselleştirilebilir, bu da her bütçeye ve ihtiyaca uygun çözümler sunar. Bu esneklik ve uygun maliyetli seçenekler, WordPress’i web site tasarımı için popüler bir seçenek haline getirir.

5. Esneklik Sunar

WordPress, olağanüstü esnekliğiyle çeşitli web sitesi türlerine uyum sağlar. Basit kişisel bloglardan başlayarak, etkileyici açılış sayfaları, gelişmiş e-ticaret siteleri, online mağazalar ve profesyonel kurumsal siteler gibi geniş bir yelpazede kullanılabilir.

Bu, WordPress’in her sektör ve ihtiyaç için ideal bir çözüm haline gelmesini sağlar, böylece vizyonunuzu, farklı ölçek ve karmaşıklıktaki projelerle gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

6. Binlerce Eklenti ve Temaya Sahip

WordPress 59.740 ücretsiz eklentiye ve hemen hemen 9.000’nin üzerinde tema seçeneğine sahiptir. Yani, WordPress sınırlarınızı oldukça geniş tutabileceğiniz, hayalinizdeki tasarıma tam olarak ulaşmanızı sağlayacak her noktayı size sağlar.

WordPress’in bu geniş kütüphanesi de kullanıcılarını teşvik ediyor ve önlerine sınırsız bir alan sunuyor.

7. Her Türde Web Siteyi Oluşturabilirsiniz

WordPress’in sunmuş olduğu esnek özelliklerle birlikte e-ticaret, kurumsal, kişisel, tek sayfalık vs. tüm web siteleri oluşturabilirsiniz.

WordPress'in Artıları ve Eksileri

8. WordPress Siteleri Mobil Uyumludur

Son yıllarda internet kullanımında mobil cihazların öne çıkması, WordPress’in mobil uyumlu olmasını daha da önemli kılıyor.

WordPress, web sitelerinin mobil cihazlarda mükemmel görünmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Kontrol panelindeki duyarlı tasarım özellikleri, sitenizin tüm cihazlarda sorunsuz ve estetik bir şekilde görüntülenmesine olanak tanır.

9. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Avantajı

Web sitesi oluşturulduktan sonra SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), başarının kilit noktalarından biridir ve WordPress’in temel yazılımı, SEO dostu bir yapıda tasarlanmıştır.

Bundan dolayı WordPress sitelerinin arama motorları tarafından daha kolay dizine eklenir ve dolayısıyla SERP’lerde (Arama Motoru Sonuç Sayfaları) daha üst sıralarda yer alır.

Sonuç olarak, WordPress ile oluşturulan siteler, arama motorlarında daha görünür hale gelir, bu da sitenizin daha fazla trafik çekmesine ve dijital varlığınızın güçlenmesine olanak tanır.

10. +100 Çoklu Dil Seçeneği

WordPress’te “Polylang” eklentisi ile 100’ün üzerinde dil ekleyebilirsiniz. Böylelikle oldukça geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.

11. E-Ticaret Web Sitesi İçin Kullanıma Açıktır

WooCommerce eklenti desteği ile e-ticaret web sitenizi de kolaylıkla oluşturabilirsiniz. WooCommerce ile sitenize güçlü özellikler ekleyip etkinleştirebilirsiniz.

WordPress'in Artıları ve Eksileri

Mağazanızı oluşturduktan sonra sosyal medya hesaplarınız entegre edebilirsiniz. Tanıtım kampanyaları, indirim kodları başta olmak üzere birçok özelliği web sitenize ekleyebilirsiniz.

12. Yüksek Güvenlik Önlemleri

Automattic (WordPress’i yöneten şirket) çekirdek yazılımı sık sık günceller. Bu da sitenizin en son PHP sürümünde çalışmasını sağlar.

Sık yapılan güncellemeler aynı zamanda daha iyi güvenlik sağlar. WordPress, açık kaynaklı bir yazılım olduğu için farklı türde güvenlik açıklarına maruz kalabilir. Ancak, Automattic bu güvenlik sorunları ve güncellemeler yakın bir şekilde ilgilenir.

13. Destek Toplulukları

Herhangi bir yazılım geliştirme ‘yığınını’ çevreleyen en büyük topluluklardan birine sahiptir. Web sitenizi oluştururken veya çalıştırırken takıldığınız bir yer olursa araştırma yapabilmeniz için binlerce blog ve forum var. Çoğu durumda, basit bir Google araması, yol boyunca karşılaşacağınız genel zorlukların çoğunu da çözebilir.

Dünya üzerindeki web sitelerin büyük bir yüzdesini oluşturmasıyla birlikte oldukça oldukça geniş kitlelere de ulaşmış durumdadır. Bu nedenle unutmayın ki daha önce yaşadığınız bir sorunu mutlaka birileri de yaşadı. Bu nedenle topluluklardan veya Google üzerinden hızlı bir şekilde ihtiyacınız olan çözüme ulaşabilirsiniz.

14. Sosyal Medya Entegrasyonu

WordPress, sosyal medya platformlarıyla sorunsuz bir şekilde entegre olabilen bir yapıya sahiptir, bu da özellikle sosyal medyanın günümüzdeki büyük etkisi göz önünde bulundurulduğunda oldukça değerli bir özelliktir.

WordPress alt yapısını kullanarak, web sitenizi kolayca sosyal medya hesaplarınızla bağlayabilir ve böylece dijital varlığınızı geniş bir kitleye ulaştırabilirsiniz. Bu entegrasyon, markanızın veya mesajınızın daha geniş bir kitleye yayılmasını sağlar ve çevrimiçi etkileşiminizi artırır.

15. Açık Kaynak

WordPress, açık kaynak bir yazılım olarak, herkesin kaynak kodunu kullanmasına, incelemesine, değiştirmesine ve yeniden dağıtmasına olanak tanır.

Çoğu tema ve eklenti ücretsizdir ve bu açık kaynak yapısı sayesinde, WordPress geliştiricileri kodları çevrimiçi olarak açıkça paylaşabilirler. Bu paylaşım, mevcut kodların kullanılmasıyla geliştirme süresinden ve maliyetten önemli ölçüde tasarruf sağlar.

Açık kaynak platformunu kullanmak, WordPress web sitesi geliştirirken üçüncü taraf bir ortak veya ajansla çalışmayı da değerli kılar; böylece yalnızca küçük bir geliştirici grubunun üzerinde çalışabileceği özel yazılımlarla sınırlı kalmazsınız.

WordPress’in Dezavantajları

WordPress’in popülerliğinin ardında birçok avantaj yer alsa da, diğer tüm platformlar gibi WordPress’in de bazı dezavantajları bulunmaktadır. İşte WordPress’in dezavantajlarına daha yakından bir bakış.

WordPress'in Artıları ve Eksileri

1. Çok Fazla Seçenek Kafa Karışıklığı Yaratabilir

WordPress’in geniş eklenti ve tema yelpazesi, birçok farklı sektöre hitap ediyor olmasıyla dikkat çekerken, bu çokluğun içinden sizin ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçmek bazen zorlayıcı olabilir.

Binlerce seçenek arasından doğru temayı veya eklentiyi bulmak, özellikle belirli bir sektöre özgü ihtiyaçlarınız varsa, karar verme sürecinde kararsızlık yaratabilir. Bu durum, WordPress’in çeşitlilik avantajının aynı zamanda bir dezavantaj olarak da görülebileceği bir noktadır.

2.Özel Tasarım / Eklenti / Tema Maliyeti Yüksek Olabilir

WordPress, düşük maliyetli bir başlangıç sunsa da, eğer özel bir tema ya da eklenti geliştirmeniz gerekiyorsa, profesyonel WordPress geliştiricileriyle çalışmanın getireceği maliyetler nedeniyle daha yüksek bir harcama yapmanız gerekebilir.

Ayrıca, bazı Premium WordPress temaları oldukça pahalı olabilir. Bu durum, başlangıçta uygun görünen maliyetleri, özellikle kişiselleştirilmiş çözümler ve premium özellikler eklediğinizde, bütçenizi zorlayabilecek seviyelere çıkarabilir.

3. Güncellemeleri Takip Etmek Zor Olabilir

WordPress’in sık sık güncellenmesi, güvenlik ve işlevsellik açısından önemlidir, ancak eğer sitenizde çok sayıda eklenti kullanıyorsanız, bu güncellemeleri takip etmek zorlayıcı olabilir.

Bunun çözümü olarak WordPress Hosting’te yönetimli seçeneğini tercih ederseniz, sunucunuz diğer şeylerin yanı sıra eklenti ve yazılım güncellemelerinizle ilgilenecektir.

WordPress'in Artıları ve Eksileri

Birçok eklenti geliştiricisi aynı zamanda otomatik güncellemeleri de destekler. Aksi takdirde eklenti ve temayı güncellemek için manuel olarak giriş yapmanız gerekmektedir.

4. Güvenlik Açıkları

WordPress’in güvenliği, tıpkı internetteki diğer her şey gibi, zayıf bir nokta olabilir. WordPress siteleri, saldırılara veya spam gönderimlerine maruz kalabilir. Açık kaynaklı yapısı ve popülaritesi, siteleri siber suçlular için cazip hedefler haline getirebilir.

Ancak, WordPress’in kendi güvenlik eklentileri, bu tür güvenlik açıklarını azaltmada büyük ölçüde yardımcı olabilir. Yorum ve formlarınızı spam’den korumak için anti-spam araçlarının kullanılması da bu tehditleri minimize etmekte etkili bir yöntemdir.

5. Site Hızını Optimize Etmek Zor Olabilir

WordPress web sitenizi tam anlamıyla işlevsel hale getirmek için çeşitli eklentiler ve uzantılar kurmanız gerekebilir. Bu eklentiler, sitenizi optimize etmekte ve daha kullanışlı hale getirmekte büyük faydalar sağlasa da, aynı zamanda sitenizin hızını ve performansını olumsuz yönde etkileyebilir.

WordPress, avantajları ve dezavantajlarına rağmen, CMS endüstrisinde %62.9’un üzerinde bir pazar payı ile en popüler ve en yaygın kullanılan içerik yönetim sistemlerinden biri olmayı sürdürüyor.

6. Dahili Yedekleme Sistemi Yok

Özellikle bunun için herhangi bir önleyici tedbir almadıysanız, WordPress’te karşılaşabileceğiniz en sinir bozucu sorunlardan biridir. WordPress, değerli bilgilerinizi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bırakabilecek veya tek bir yanlış tıklamanın bile geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceği birçok eylem vardır.

Neyse ki bu tür kayıpları önlemek için bazı yedekleme eklentileri yükleyebilirsiniz. Ancak bu eklentilerden bazıları ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde biraz yapılandırma gerektirebilir. Ayrıca, bu gibi durumlarda depolama sınırı her zaman büyük bir endişe kaynağı olabilir. Üstelik eklentiniz otomatik olarak yedeklenmediği sürece verilerinizi düzenli olarak yedeklemeyi de hatırlamanız gerekebilir.

WordPress'in Artıları ve Eksileri

Dünya genelinde oldukça popüler olan içerik yönetim sistemi (CMS) WordPress’in avantajlarını ve dezavantajlarını sizler için bir araya getirdik. Sunmuş olduğu birçok avantajı bulunmakta ama bunun yanı sıra avantajlarının yol açtığı dezavantajlarda yer alıyor. Bir kişiden, ajanstan ya da eklentilerden yardım alarak düzeltebileceğiniz dezavantajların, web siteniz için sorun açmasına engel olabilirsiniz.

Profesyonel WordPress Web Site Tasarım Hizmeti

WordPress’in popülerliği ve profesyonel tasarım imkanları, rakiplerinizden ayrılmanızı sağlayabilir. WordPress web siteleri için, freelance çalışanlarla ya da freelance platformları aracılığıyla işbirliği yapabilir, ya da daha profesyonel bir yaklaşım için web site tasarım ajanslarını tercih edebilirsiniz.

Profesyonel bir ajansla çalışmak, zaman tasarrufu ve işlerinizin yüksek kalitede gerçekleştirilmesi sağlar. Prix Studio olarak, uzman ekibimizle WordPress web site tasarım hizmeti sunuyoruz ve birçok kurumsal firmaya WordPress tabanlı siteler oluşturuyoruz. Profesyonel WordPress web sitelerimizi incelemek isterseniz, web sitemizi ziyaret edebilir, iletişim formumuz ve canlı destek hattımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.