Günümüz web sitelerinin %30’undan fazlasının SSL sertifikası kullandığını biliyor muydunuz? Öncesinde bu oran, %10’u bile bulmamıştı.
İyi bir artış olduğu kesin!
Yine de kullanıcılar, web site erişimiyle ilgili sık sık problem yaşarlar. Bazen tıkladıkları sayfa hata verebilir ve şu ifade gözükür: SSL erişim hatası.
Kullanıcı, kimi zaman başka bir açıklamayla karşılaşır. Bu şu olabilir: “Bağlantınız gizli değil!”
Aslında tüm bunlar, SSL sertifikasıyla ilgilidir.
Peki nedir bu ‘SSL’ ? Hadi, hazırsanız yakından inceleyelim!
SSL Nedir & Neden Kullanılır?
SSL (Secure Socket Layer), Türkçeye güvenli yuva katmanı olarak çevrilir. Web sitesiyle kullanıcıları arasında bilgi paylaşım güvenliğini esas alır. Uluslararası standart güvenlik teknolojisidir.
Chrome tarayıcınızı açın. Adres çubuğunda kilitli bir asma kilit göreceksiniz. Tabii, web sitesinde geçerli bir SSL varsa.
Karşılaştığınız işaretin anlamı şudur: Bilgiler şifrelenmiş.
Hem de bu web sitesiyle paylaştıklarınızın hepsi.
Her web sitesinin böyle nitelikli bir güvenlik sistemi olmadığını biliyoruz. O halde web siteleri, bu özelliği nasıl kazanır?
Şimdi sıra bunu anlamakta!
SSL Sertifikası Nedir & Ne İşe Yarar?
SSL sertifikası, kullanıcıya web sitesinden gönderilen bilgileri şifreli ve güvenli yapan yöntemdir. İşte bu sertifikanın bazı işlevsel özellikleri:
- SSL sertifikaları; web sitesi sahibinin adresi, etki alanı ve başka etkili bilgiler hakkında kaynaklar barındırır.
- Sertifikalar, bir web sitesi başlatıldığında satın alınabilir. Ayrıca müşteriler/ kullanıcılar arasında güven ortamına katkıda bulunur.
- SSL, TCP (Transmission Control Protocol) /IP (Internet Protocol) bağlantıları için şifreleme sağlar. Bu işlemi, internet ve yerel ağları bir istemci ile sunucu arasında aktarırken gerçekleştirir.
- SSL kullanmaksızın e-posta kontrolü, aynı ağdaki cihazın iletişiminizi gizlice dinleyebilmesi anlamına gelir. Bütün bu özelliklerden ortak bir sonuç çıkarılabilir:
SSL sertifikası, web sitesinin daha güvenilir görünmesini mümkün kılar.
Gmail, Google ve hatta Reddit gibi profesyonel siteleri düşünün. Onlar dahi hata yapar. SSL sertifika hatası buna bir örnektir.
Web tarayıcısı, bir web sitesinde yüklü bulunan SSL sertifikasını doğrulayamaz. Bu, “SSL sertifika hatası meydana geldi.” demektir.
Tarayıcı, kullanıcıları web sitenize bağlamaz. Bunun yerine, bir hata mesajı görüntüler: Kullanıcılara sitenin güvensiz olma ihtimalini bildiren.
Kendi açınızdan düşünün: Bir web siteniz var. Kullanıcılardan hep aynı soruna dair şikayet alan bir site… Siteniz, kullanıcılarına şunu söylüyor: SSL hatası.
Şimdi bu hataya ve çözüm önerilerine bir göz atalım!
SSL Hatası Nedir?
SSL bağlantı hataları, HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) üzerinden web sitelerinin güvenli bir şekilde ziyaret edilmesini engelleyen hatalardır.
Tarayıcınızın bağlantıya devam etmenize izin verir. Bu, mümkündür. Diğer yandan yapılan, risklidir. Ancak bağlantıda riskin sorumlusu, bir kişidir. Yani, siz!
Geçerli bir SSL sertifikasının yokluğunda verilerin engellenmesi gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Kötü niyetli insanların görüntülediklerinizi bambaşka arama sonuçlarıyla değiştirmesi olasıdır.
Pek çok SSL bağlantı hatası, karşınıza çıkabilir. İşte onlardan en yaygın olanlarından bazıları:
- ERR_SSL_OBSOLETE_VERSION
- ERR_SLL_PROTOCOL_ERROR
- NET::ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID
- NET::ERR_CERT_REVOKED
- SSL Handshake Failed
- NET:ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID
Her hatanın aynı kendisi gibi bir de çözümü olmalı. Hadi, SSL hatalarının çözüm yöntemlerini inceleyelim!
SSL Bağlantı Hataları Nasıl Giderilir?
Bu sorun için birkaç çözüm önerisi mevcut. Bunlardan biri, muhtemelen işinizi görecektir.
Öneriler, aşağıdaki gibidir:
- Tarayıcınızı veya işletim sistemi sürümünüzü güncelleyin.
- SSL sertifikası kurun.
- Yeni bir talep oluşturun: “Sertifika İmzalama Talebi”
- SSL’nin kurulu olduğundan emin olun.
- SSL’yi tekrar yükleyin.
- Sorunu web SSL denetleyicisi desteğiyle saptayın.
- Bütün URL‘leri HTTPS olarak değiştirin.
- SSL sertifikanızı yenileyin.
Yazımızda “SSL hatası nasıl giderilebilir?” başta olmak üzere birçok soruya yanıt bulmuş olduk. Birçok soru derken, tabi ki “SSL” hakkında birçok soruyu kastetmiştim.
Buraya kadar geldiyseniz, pek çok bilgi edindiniz. O halde, böyle bir ‘hata’ gördüğünüzde başkasına danışmanız gerekmeyecek. Siz, artık konunun uzmanı sayılırsınız.
Hoşça kalın. Takipte kalın:)