Pikseller ve vektörler.. Bu terimlerin ne olduğu hakkında bir fikriniz var mı?
Aranızdan cevabı evet olan varsa, bu terimlerin görüntüleri oluşturmak konusunda kullanıldığını bilmesi muhtemeldir. İşte SVG’ler bu noktada benzersiz bir görüntü biçimi türüdür. Çünkü görüntüleri oluşturmak için pikselleri değil vektör verileri kullanır. Peki bunun web tasarımı için ne demek olduğunu biliyor musunuz?
SVG’lerin vektör veriler kullanması, web tasarımı açısından kullanışlıdır çünkü belli bir çözünürlüğe kadar görüntüler ölçeklenir. Bu onu diğer çeşitlerden farklı kılar.
Bu yazımızda sizlerle SVG’nin ne olduğunu, nasıl kullanıldığını ve daha pek çoğunu konuşacağız.
Hadi başlayalım!
SVG Nedir Ve Nasıl Kullanılır?
SVG veya Scalable Vector Graphics, en basit haliyle, web sayfalarında vektörler kullanılarak oluşturulan grafikler olarak tanımlanır. Ancak bilmeyenler için, vektör nedir?
Vektör, belirli bir yönü ve büyüklüğü olan elementtir. İstediğiniz her türlü grafiği oluşturmak için vektör koleksiyonu kullanabilirsiniz. XML’e dayalı SVG standardı, bir görünüm alanı içindeki yolları, şekilleri ve metni açıklamak adına işaretleme yapar. İşaretleme, doğrudan HTML’ye gömülebilir veya bir dosyaya kaydedilebilip .svg olarak eklenebilir.
Basit bir cümleyle, svg formatındaki dosyalar görüntüler için XML tabanlı metin formatını kullanırlar. Şekiller, çizgiler ve öğelerle ilgili matematiksel denklemleri ve kural kümeleri, SVG’yi tanımlayan ana unsurlardır.
Bu, kalite kaybı olmadan ölçekleme yapmanın temel sebebidir. Çünkü görüntüler için bir metin dosyası kullanılır, biçim çözünürlükten bağımsızdır.
Bir SVG dosyası GZIP sıkıştırmasıyla sıkıştırılmamış bir dosyadan yüzde 50 ila yüzde 80 daha küçük olur. Ve bu, kalite kaybı olmadan yaşanır.
SVG Dosyalarının Avantaj ve Dezavantajları
SVG dosyaları web siteleri ve baskı grafikleri için uygundur. Bunun en önemli sebebi gelecekteki yeni tasarımlara uyacak şekilde yeniden boyutlandırılma konusunda avantajlı olmasıdır. SVG’ler hemen her çözünürlükte iyi görünür.
SVG kullanımının avantajlı olduğu başka seçenekler ise,
- Logo tasarımı; tasarladığınız logoları muhtemelen farklı boyutlarda kullanacağınız için ölçeklenebilir olması avantajlı olacaktır.
- Diyagramlar; diyagramların düz çizgilere dayanması SVG’leri bu konuda eşsiz bir tercih yapar.
- Grafikler; grafikler ve çizelgeler, animasyonları desteklemek için kullanılır ve bunun için SVG formatı kullanılır.
- Animasyonlu öğeler, canlı SVG’ler için CSS’ler kullanabilirsiniz. Bu onları özellikle web site tasarımında mikro etkileşimler için yararlı duruma getirir.
Web tasarımında SVG’nin temelde 4 avantajı bulunmaktadır:
- Çok yönlülük
- Netlik
- Daha küçük dosya boyutları
- Erişilebilirlik ve kapsayıcılık
Tüm bunlardan sonra, pek çok web sitesi PNG ve JPEG gibi formatları birbirinin yerine kullanılırken SVG’lerin o kadar çok yönlü olmadığını bilmek gerekir. SVG’ler basit grafikler ve resimler için harikadır, ancak profesyonel fotoğraflar gibi çok ayrıntılı görüntüler için ideal değildir. Bazı durumlarda SVG formatı iyi bir seçenek olsa da, karmaşık bir fotoğrafı yeniden oluşturmak için vektörleri kullandığınızda muhtemelen kullanılamaz ve çok büyük SVG’ler elde edeceksiniz.
Ayrıca, SVG’ler bazı kelime işlemci ve elektronik tablo yazılımları tarafından desteklenmez. Örneğin, Google Dokümanlar bunlardan biridir.
SVG Dosyaları Nasıl Oluşturulur?
Bir SVG dosyası oluşturmak istediğinizde, bunun temelde 2 yolu vardır:
Mevcut resimleri SVG’lere dönüştürün:
Diğer formattaki görüntüleri SVG’ye dönüştürmek için kullanacağınız pek çok ücretsiz araç bulunmakta. Bu araçları bir sonraki alt başlığımızda listeleyeceğiz. Neler olduğunu öğrenmek için, okumaya devam edin!
Ek olarak, deneyimlerimize dayanarak çoğu dönüştürücünün aynı performansı vereceğini söyleyebiliriz. Bu, seçtiğiniz görsel kadar önemli bir konu değildir.
Ayrıca unutmamanız gereken nokta, dönüştürmek istediğiniz görselin karmaşık hatlara sahip olmamasıdır. Aksi takdirde, manuel olarak düzenlemek için baş edilmez büyüklükte bir SVG dosyasına sahip olma olasılığınız yükselecektir.
Manuel olarak bir SVG dosyası oluşturun:
Bunu yapmak için, vektör bilgilerinizi yazmanız gerekmez. Onun yerine diğer formatlarda olduğu gibi, bir tasarım programında oluşturduğunuz görüntüyü SVG olarak kaydetmeniz yeterli olacaktır. Bunun için bazı seçenekler,
- Adobe Illustrator, Photoshop , Animate ve InDesign
- Microsoft Visio
- Inkscape
- GIMP
olabilir.
Ancak grafik tasarım konusunda bir deneyiminiz yoksa ilk maddede bahsettiğimiz, mevcut resimleri SVG’lere dönüştürmek sizler için, ideal olacaktır.
SVG Dosyalarını Açan Ve Düzenleyen Programlar
SVG dosyalarını açmak, düzenlemek ve dönüştürmek için size birkaç önerimiz var!
Ücretsiz SVG dosyası açan ve düzenleyen yazılımlar,
- GIMP
- Inkscape
- Vectr
- Animator
- SVG-Edit
Ücretli SVG dosyası açan ve düzenleyen yazılımlar,
- Adobe Illustrator
- Adobe Photoshop
- CorelDRAW
- SVGator
SVG grafiklerinin son zamanlarda popüler olmasıyla birlikte, vektör görüntü dosyalarını destekleyen grafik düzenleyicilerin sayısı da artıyor.
Bu yazımızda sizler için SVG dosyalarının ne olduğunu, avantaj-dezavantajlarını ve onları nasıl kullanabileceğinizi detaylıca açıkladık. Web siteniz için bir tasarım oluşturmak veya yeni bir tasarım yapmayı düşünüyorsanız hadi, hemen başlayın!
Diğer yazılarımızda görüşene dek, hoşçakalın.