fbpx

Barındırma Hizmeti’nde (Hosting) 10 Önemli Nokta

Sosyal Medyada Paylaşmak İçin:

Hosting Seçiminde Önemli Noktalar
İçerik Tablosu

işletmenizin başarısını sağlamak ve sorunsuz bir yönetim için hosting hizmeti seçimi kritik bir öneme sahiptir. Doğru barındırma hizmeti seçimi ile web sitenizin performansını büyük ölçüde artırabilir ve güçlendirebilirsiniz. 

“Barındırma Alanı (Hosting) Firması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?” yazımızda sizlerle detaylı olarak barındırma hizmeti seçiminde önemli etkenleri paylaşmıştık. Bu yazımızda da sizlere, barındırma hizmeti (hosting) seçiminden önce birlikte bir yol planı sunacağız.

Barındırma Hizmeti (Hosting) Seçiminde 10 Önemli Nokta

1. Öncelikle Sitenizin İhtiyacını Anlayın

Tarayıcılarda barındırma hizmeti firmalarını arattığınızda binlerce sonuçla karşılacaksınızdır. Ancak bunlardan önce, binlerce seçeneğin arasından hangisinin sizler için uygun olduğunu analiz etmeniz gerekmektedir.

Web sitenizin ihtiyaçlarını anlayın:

  • Ne tür bir web sitesi yapıyorum?
  • WordPress kullanmak istiyor muyum?
  • Ne kadar trafik bekliyorum?
    gibi sorular size yardımcı olacaktır.

Başlangıçta önemsiz gibi görünebilirler, ancak ayrıntılara dikkat etmek en iyi seçimi yapmanıza yardımcı olacaktır.

Elbette, işte kısaltılmış hali:

Örneğin, siteniz WordPress tabanlı mı? O zaman WordPress barındırma sağlayıcılarını düşünmelisiniz. Ayrıca, online bir iş mi kuruyorsunuz? O zaman e-ticaret konusunda uzmanlaşmış hosting firmalarına göz atmalısınız.

“Ne yapmak istiyorum?”, “Ne bekliyorum?”, “Neden ihtiyacım var?” gibi sorular, başlangıçta atılacak güzel bir yol haritası oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Bakalım, diğer adıma…

Diğer adımımıza geçmeden önce kısa bir sektöre yeni atılan ve yeni iş kuranlar için bir öneride bulunmamız gerekirse:

Her zaman güvenilir bir şirketle paylaşılan bir hosting seçin.

Paylaşımlı hosting, yeni ve küçük siteler için ideal bir seçenek olabilir. Bu seçenek, bakım ve güvenlik gibi arka uç sorunlarından kurtararak site sahiplerinin içeriklerine odaklanmalarına olanak tanır. Genellikle uygun fiyatlıdır ve daha düşük maliyetlerle web sitesi barındırma imkanı sunar.

2. Sunucu Güvenilirliği / Uptime (Çalışma Süresi) Puanlarına Dikkat Edin!

Bu maddenin önemi vurgulayacak olursak Amazon’un haberini hatırlatmak isteriz. 2013 yılında Amazon, 30 dakikalık (sadece 30 dakikalık) bir duraksama ile on binlerce dolar kaybetti. İşte bu nedenle oldukça dikkat etmeniz gereken diğer bir madde.

Web sitenizin çevrimiçi olması ziyaretçileriniz için oldukça önemlidir. Seçeceğiniz hosting’in kararlı olup olmaması oldukça önemlidir.

3. Sunucunuzu Yükseltebilme Yeteneği

Eğer yeni başlayan biriyseniz muhtemelen ihtiyaçlarınıza da uygun olan “Paylaşımlı hosting” i kullanmaya başlayacaksınız. Web siteniz büyüdüğünde, sitenize çok daha fazla trafik almaya başladığınızda elinizdeki kaynak size yeterli gelmeyecektir.

Bu nedenle daha sonrası için planınızı değiştirebilmenize olanak tanıyan bir hosting seçmeniz gerekmektedir. Eğer bu faktörü ilk seçim aşamasında düşünürseniz, sonradan hosting değiştirme ve web sitenizi taşıma zorunluluğunu engellersiniz.”

Bir VPS veya adanmış sunucu planı, web siteniz paylaşılan barındırma planını aştığında daha fazla sunucu kaynağı sunar. Web siteniz gerektirdiğinde ölçeği büyütme esnekliği sunan web barındırıcıları aramaya devam edin.

Barındırma Hizmeti (Hosting) Seçiminde 10 Önemli Nokta

4. Kayıt ve Yenileme Fiyatlarını Araştırın

Hosting firmalarını seçerken bilmeniz gereken iki farklı fiyat vardır:

  • Kayıt fiyatı
  • Yenileme fiyatı

Seçtiğiniz çoğu hosting firmasında başlangıç için ödediğiniz tutar, yenilediğinizde ödediğiniz tutar ile aynı olmayabilir. Genel olarak yenileme fiyatı daha yüksek olacaktır.

Bundan dolayı, fiyat artışları (%100’den fazla olmayan) daha makul olan firmaları seçmeniz sizin için daha avantajlı olacaktır.

Yenileme oranları için her zaman web barındırıcısının Hizmet Koşullarına bir göz atın. Hizmet Şartlarını genellikle ana sayfada bulabilirsiniz ve hızlı bir anahtar kelime araması (yenileme veya yenileme) onu bulmanıza yardımcı olacaktır.

5. Geri Ödeme Politikaları / Ücretsiz Denemeleri Var mı?

Sektöre yeni giriş yaptığınızda, hosting maliyetleri yüksek olma ihtiamli var. Bu nedenle, maliyetleri önemli ölçüde azaltabilen bir hosting şirketi tarafından sunulan seçeneklere odaklanabilirsiniz, örneğin geri ödeme politikası veya ücretsiz deneme süresi gibi.

Ücretsiz denemelerle test ederek, ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığına göre daha doğru bir karar verebilirsiniz.

Deneme süreleri boyunca hesabınızı iptal ettiğinizde iptal ücreti alan bazıları vardır. En iyi tavsiyemiz bu sağlayıcılardan kaçınmaktır. Bunun yerine, deneme süreniz sona erdikten sonra orantılı geri ödemelerle para iade garantisi sunan şirketleri tercih edebilirsiniz.

6. Temel Özelliklere Sahipler mi?

Elbette, kısaltılmış hali:

Çoğu hosting şirketi temel gereksinimleri sunsa da, dikkat etmeniz gereken belirli başlı özellikler vardır.

Bu özelliklerden başlıca olanlar arasında tek tıklamayla yükleyici, dosya yöneticisi ve DNS yönetimi gibi temel özellikler bulunmaktadır. Bu nedenle her zaman hosting şirketinin bu temel özellikleri sunup sunmadığını kontrol etmek önemlidir.

Tek tıkla yükleyici

Tek tıkla yükleyici, WordPress, Drupal, Joomla vb. uygulamaları kolay bir şekilde kurmanıza yardımcı olan harika bir araçtır. Bu, özellikle web oluşturmanın teknik yönlerinde iyi değilseniz kullanışlıdır.

.htaccess Dosya Erişimi

Site çapında yönetimsel değişiklikler yapmak istiyorsanız, .htaccess dosyasına erişebileceksiniz. Bununla birlikte, parola doğrulama ve yönetimi dahil olmak üzere her türlü parametreyi düzenleyip değiştirebilirsiniz.

FTP/SFTP Erişimi

Çoğu barındırma sağlayıcısı, oldukça sınırlı olma eğiliminde olan bir tür dosya yöneticisi sunacaktır. FTP/SFTP erişimi kullanarak sunucudaki büyük miktardaki dosyaları güvenli bir şekilde işleyip taşıyabilirsiniz.

Yeni başladığınızda Disk Alanı ve Veri Aktarım Kapasitesini göz ardı etmelisiniz.

Paylaşılan barındırma planları genellikle küçük web siteleri için yeterli sunucu kaynaklarına (RAM ve işlem gücü) sahiptir. Ancak depolama ve bant genişliği konusunda, resimler, videolar ve belgeler gibi içerikleri işlemek için üçüncü taraf platformları kullanabilirsiniz.

Bu, kaynakları daha verimli kullanmanıza ve web sitenizin performansını optimize etmenize yardımcı olabilir.

Barındırma Hizmeti (Hosting) Seçiminde 10 Önemli Nokta

7. Backup / Yedekleme’ye Dikkat Etmelisiniz

Yedeklemeler bir web sitesi için olmazsa olmazdır.Web siteniz, sıkı güvenlik önlemlerine rağmen çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Örneğin, çökme, arıza, virüs veya hack saldırılarına maruz kalma olasılığı bulunmaktadır.

İyi bir yedekleme politikası, kaza veya veri kaybı durumunda web sitenizi hızlıca eski haline getirmenizi sağlar. Bu, her zaman çalışan bir web sitesine geri dönebilmeniz için kritik bir öneme sahiptir.

Güvenilir bir web barındırma sağlayıcısı, potansiyel kayıpları en aza indirgemek için web sitenizin tamamını veya önemli bir bölümünü minimum kesintiyle geri yükleyebilmelidir. Bu, iş sürekliliğinizi korumanıza yardımcı olur.

Web barındırıcınıza yedeklemeler hakkında sormak isteyebileceğiniz bazı önemli sorular şunları içerir:

  • Düzenli olarak tam yedekleme yapıyorlar mı?
  • Sitenizi kontrol paneli aracılığıyla manuel olarak yedekleyebilir misiniz?
  • Programları kullanarak otomatik yedeklerin oluşturulması mümkün müdür?
  • Yedekleme dosyalarını kendiniz geri yükleyebilirsiniz yoksa bunu yapmak için destek ekibine mi ihtiyaç duyarsınız?

8. WordPress Desteği

Tüm web sitelerinin %43.2’sinin WordPress kullanılarak oluşturulduğunu düşünürsek hosting firmasını seçerken WordPress destekli olup olmadığına dikkat etmemiz önemli bir nokta oluşturuyor.

Sitenizin daha sağlıklı ve güçlü bir şekilde yönetilmesi için bu madde oldukça önem taşımaktadır.

9. Bant Genişliği ile Veri Aktarımına Dikkat!

Web sitenizin ziyaretçilere sunduğu veri miktarını tanımlamak için sıklıkla birbirinin yerine kullanılan “bant genişliği” ve “veri aktarımı” terimleri, teknik olarak aynı tanımlara sahip olmasa da.

Bunlara değindiğimizde, bant genişliği bir seferde aktarılabilen toplam veri miktarını temsil ederken, veri aktarımı belirli bir süre boyunca (genellikle bir ay) kullanılacak veri miktarını veya gerçek bilgi miktarını ifade eder.

Daha net bir şekilde ifade edildiğinde; bir web barındırma hizmeti maksimum 5 GB bant genişliğine sahip olabilir, ancak barındırma planınıza bağlı olarak sitenize ayda yalnızca 1 GB veri aktarımı izni verilebilir.

10. Linux mu?

Neredeyse her hosting, sunucularına güç sağlayan işletim sistemi olarak Linux’u sunar. Linux’a aşina olmasanız bile, bir web sitesi oluşturmak için arka uçta herhangi bir özel çalışma yapmanız gerekmez. Web sitesi oluşturucular, site oluşturmayı basit hale getirir.

Bununla birlikte, sitenizin ASP veya ASP.NET komut dosyası çerçevelerine ihtiyacı varsa, Windows Server işletim sistemi ile çalıştırmanız gerekir. Bunun nedeni, yazdığınız betiğin ve ürettiğiniz web sayfalarının yalnızca Windows tabanlı bir ortamda çalışacağıdır.

Özetlememiz gerekirse bu yazımızda sizlerle hosting seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli noktaları paylaştık.

Bir kez daha hatırlatalım:

  • Öncelikle Sitenizin İhtiyacını Anlayın
  • Sunucu Güvenilirliği / Uptime (Çalışma Süresi) Puanlarına Dikkat Edin!
  • Sunucunuzu Yükseltebilme Yeteneği
  • Kayıt ve Yenileme Fiyatlarını Araştırın
  • Geri Ödeme Politikaları / Ücretsiz Denemeleri Var mı?
  • Temel Özelliklere Sahipler mi?
  • Backup / Yedekleme’ye Dikkat Etmelisiniz
  • WordPress Desteği
  • Bant Genişliği ile Veri Aktarımına Dikkat!
  • Linux mu?

Bu maddeler hosting seçiminde özellikle sektörde yeniyseniz öncelik vermeniz gereken noktalardır.