Bir web sitesinin mobile uyumu, kritik bir konudur.
Peki neden? Web sitem mobil uyumlu olmazsa ne olur diye sorduğunuzu biliyorum.
Hemen açıklayalım, kullanıcılarınız web sitenizi bir marketteyken veya seyahat esnasında ziyaret ediyor olabilir. Bu, internette dolaşmak için çoğunlukla mobil cihazlarını tercih edeceklerini gösteriyor. Dolayısıyla eğer web siteniz bunu karşılayamayacaksa sitenizin trafiği düşecektir. Bu şekilde bir numara olmanız, zor.
Ek olarak Google, mobil cihazlar için optimize olan web sitelerini önceler ve ilk sıralara koyar. Bu rekabette başarmak istiyorsanız sitenizi mobil uyumlu hale getirmelisiniz.
Bu yazımda web sitenizi nasıl mobil uyumlu hale getireceğinizin ipuçlarını paylaşacağım. Ayrıca bu optimize olan siteye neden ihtiyaç duyacağınızı açıklayacağız.
O halde başlayalım!
Ama önce,
Mobil uyumlu web sitesi nedir?
‘Mobil uyumu’, bir sitenin mobil cihazlarda görüntülenerek kullanılması olarak açıklanabilir. Ancak internet ortamındaki çoğu site, ağırlıklı olarak büyük ekranlı cihazlarda görüntülenecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıyeten mobil cihazlar için optimize edilmemiştir.
Bu bir sorun mu?
Aslında evet, mobil uyumlu olmayan bir web sitesi, ziyaretçi oranınızı önemli ölçüde düşünür. Bu sebeple mobil uyumluluğu teşvik olarak internet sistemlerine yerleşik ‘duyarlı tasarım özelliği’ kullanılır.
Bahsettiğimiz özellik, mobil kullanımı destekleyecek web siteleri yaratmayı amaçlar. İki temel özelliği bulunmaktadır Bu özellikler:
- Daha küçük bir ekranda daha iyi bir görüntüleme deneyimi sağlamak.
- Kontrolleri bir mobil kullanıcının kolayca erişebileceği şekilde hizalamak veya yönlendirmek.
Kullanıcılar, cep telefonu ara yüzünden yönetilemeyen siteler için hayal kırıklığı duyuyor. Bu şu demek: İster bir şirket ol, isterse web sitesi yöneticisi… Mobil odaklı özellikler ve daha iyi mobil kullanım tasarımı oluşturmak için çabalamalısın!
Web Sitemi Nasıl Mobil Uyumlu Hale Getirebilirim?
Şimdi sizlere adım adım web sitenizi mobile optimize etmenin yollarını sıralayacağım.
1. Mobil kullanımı önceleyen yaklaşımla başlayın.
Bu normalde yapılan sürecin tam tersidir. Yani tasarım ve geliştirme masaüstüne göre değil, mobil cihazlara göre yapıp sonrasında masaüstüne geçirme taktiğidir.
Çoğunlukla tasarım masaüstü için yapılıp mobile geçirilir. Öte yandan bu ipucu web sitenizi mobile optimize etme konusunda size çok yardımcı olacak!
2. Mobil cihazlar için masaüstü sitesini dönüştürün.
Bu, halihazırda web siteniz varsa ve hala mobil kullanım için optimize etmemişseniz size vereceğim başka bir ipucu. Onu mobil sürüme dönüştürmenin iki yöntemi var:
- CMS yöntemi: Temanız mobil cihazlar için aktif değil mi? O halde bir eklenti girelim!
Evet, CMS mantığı buna dayanır. Eklentiyi yükleyin ve etkinleştirin. Web siteniz çok kısa sürede kolaylıkla optimize olmuş olacak.
- Web sitesi oluşturucuları: Yeni bir site oluşturmak istiyorsanız, ikinci yöntemi denemelisiniz.
Web sitesi oluşturucuları, masaüstü tasarımını kolayca ve kodlama olmadan yeniden yaratır. Bu işlem %100 orjinallik taşımasa da orjinale çok yakın sonuçlar elde etmenizi sağlar.
3. Mobil duyarlı tema tercih edin.
Mobile uyumlu bir tema kullanmak, işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Uyumlu bir tema, otomatik olarak optimizasyon sağlar. Burada dikkat etmeniz gereken, temanın bir yedeğini indirdiğinizden emin olmanız. Olası bir çökme sorununda sitenin önceki sürümüne dönebilmeniz önemlidir.
4. Flash kullanmayın.
Adobe, Flash’ın geliştirilmesini durdurdu. Çoğu büyük tarayıcı Flash’ı desteklemiyor. Bunun yerine çoğu, HTML5 ve WebGL gibi standartlara güncellendi.
5. Hızı optimize edin.
Web sitenizin performansını önemli ölçüde etkileyen şeylerden biri, hızlı web barındırma ve sunucu kalitesidir.
Bunun için bir web barındırma sağlayıcısı seçebilirsiniz. En iyi performans için Bulut ve VPS barındırma, en iyisidir.
Hızı optimize ederken, önemli olan başka bir konu eklenti gerektiren içerik sayfalıdır. Özellikle ana sayfanın hızı düşürmemesi adına şu seçenekler uygulanır:
- Gereksiz eklentilerden kurtulun.
- İşe yaramayan widgetları (araçları) kaldırın.
- Ana sayfadaki makale sayısını 5-10’a düşürün.
Evet, artık oldukça hızlısınız!
6. Sitenin görünümüne önem verin.
İnsanların ilgisini çeken ilk şey içerik olsa bile tasarım da web sitenizin üst sıralara çıkmasında önemlidir.
Buna iyi bir izlenim bırakmak diyoruz.
Tasarım konusunda sitenizin ne kadar mobil uyumlu olduğunu anlamak için, Google’s Mobile-Friendly Test aracını kullanabilirsiniz.
7. Medya sorgularını kullanın.
Medya sorguları, farklı cihazlar için uyarlanmış bir stil sayfası sunmak için kullanılır.
Bu mobil uyumluluk konusunda çok önemlidir. Böylece siteniz farklı ekran boyutlarına göre otomatik olarak ayarlanır. Bunu yalnızca popüler cihazlar için değil, tüm cihaz boyutları için yapmalısınız.
8. Klasik yazı tiplerini kullanın.
Seçeceğiniz yazı tipi küçük ekranlarda bile okunmalıdır. Bu konuda Open Sans ve Droid Sans gibi alışılmış yazı tiplerini kullanabilirsiniz.
Özel yazı tipleri, çekici görünür. Diğer yandan uzun metinler için uygun değildir. Okumayı zorlaştırır. Hatta imkansız hale getirebilir.
Yazı tipi boyutu da bu konuda önemlidir. 14-16 piksel arası idealdir.
9. Görselleri optimize edin.
Mobil sitenizde amaç şu olmalıdır:
Görseli küçült ama kalite azalmasın.
Bu, veri harcamak konusunda önemlidir. Büyük görseller kullanıcılarınızın daha büyük miktarda veri harcamasına sebep olur.
10. Piksel yerine yüzdeleri kullanın.
Farklı mobil çözünürlüklerde görsellerin düzgün şekilde küçülmesi kritiktir. Aksi durumda görüntünüz ekran boyutunu aşarsa ziyaretçiler ekranı kaydırmak zorunda kalabilir.
Pek konforlu sayılmaz, öyle değil mi?
Tüm cihazlarda tutarlı bir görüntüleme deneyimi ve görsel etki sağlamak için CSS‘nizde ince ayar yapmanız iyi bir çözümdür.
11. Bağlantılara yeterli boşluk verin.
Mobil sitelerin ekranlarının küçük olduğunu unutmayın. URL’leri birbirlerinden uzak olacak şekilde yerleştirmeniz, ziyaretçilerinizin onlara yanlışlıkla dokunmasının önüne geçer.
Ayrıca daha iyi bir kullanıcı deneyimi için mobil uyumlu URL’ler kullanmayı unutmayın!
12. Düğme yerleşimini optimize edin.
Harekete geçirecek mesaj düğmeleri önemlidir ve onları stratejik noktalara yerleştirmeniz gerekir.
Yani ziyaretçileriniz onlara dokunmalı.
Yeterince büyük olması gerektiğini de unutmayın!
13. Pop-up’ları azaltın.
Pop-up’lar mobil web siteniz için rahatsız edici hale gelebilir. Zaten küçük olan ekranlarda ziyaretçileriniz bunlara tıklayıp sitenizden ayrılır.
En iyi pop-up’ları kullanmamaktır. Ancak bunun size faydası olacaksa stratejik şekilde yerleştirmeyi unutmayın!
14. Formlarda otomatik düzeltmeyi kapatın
Başarıyı sürdürmek teknolojik trendleri takip etmeye bağlıdır. Bu noktada kullanıcıların çoğu, siteleri mobil cihazlarıyla gezmeyi tercih eder. O yüzden sitenizi mobil uyumlu hale getirme konusu önemlidir.
Yukarıda belirtilen ipuçlarını uyguladığınızda web sitenize gelen trafiğin arttığını göreceksiniz.
Görüşmek üzere!